Zajęcia kulinarne w przedszkolu z Kubusiem Puchatkiem

Jest  taki  specjalny moment  w  ciągu  dnia, kiedy zapomnieliśmy już dawno o śniadaniu, a do obiadu jeszcze daleko. Dla takiego misia jak Kubuś Puchatek, którego cieszy małe „conieco”, to najlepsza pora na wymyślanie smakowitych różności. Wspaniałą okazją do pieczenia babeczek okazała się wizyta Kubusia Puchatka z Niepublicznego Przedszkola z  Sokołowa  Podlaskiego,  który  przyjechał  do  nas  jeszcze  przed Bożym Narodzeniem.  Spróbowaliśmy  i  my  przestać się wszystkim zajmować, nakryliśmy  stół i przygotowaliśmy pyszności do zjedzenia. Zanim przystąpiliśmy do pieczenia, dzieci obejrzały kronikę misia i zdjęcia dzieci z przedszkoli z całej Polski.  Kubuś Puchatek zawitał  do  nas  w  ramach  ogólnopolskiego  programu  edukacyjnego  „Mali  kucharze Kubusia   Puchatka”,   który   połączony   został  z  innowacją  pedagogiczną   „Mały  Miś w świecie wielkiej literatury. Preorientacja zawodowa dzieci w wieku przedszkolnym” realizowaną przez Martę Kulik i Wiolettę Kucharską.

Pieczenie  babeczek  okazało  się  dla  wszystkich  dzieci  bardzo  miłym  i  interesującym zajęciem. Każda  grupa postanowiła przygotować swoje wypieki wspólnie z wychowawcą, a    ich    prezentacja   i   degustacja  odbyła  się  na  wspólnej  wigilii.  Po  umyciu  rączek i założeniu specjalnego  stroju  rozpoczęliśmy  pracę.  Na  początku  musieliśmy  zapoznać   się z przepisem na babeczki, a następnie z wielkim zaangażowaniem przystąpiliśmy do przygotowania ciasta. Dzieci dokładnie odmierzały wszystkie składniki tak,   aby   nie   popełnić   błędu.   Przygotowane   ciasto  zostało  przelane  do  foremek,  a następnie pieczone w piekarniku w naszej przedszkolnej kuchni, gdzie mogliśmy zapoznać się z pracą pań kucharek. Po upieczeniu dekorowaliśmy ciastka, a zapach roznosił się po całym przedszkolu. Małe kucharki i kucharze były tak zafascynowane pracą,  że  w  sali zapanował wyjątkowy nastrój.  Utrzymywał się on do następnego dnia, w którym mieliśmy wigilię i wreszcie spróbowaliśmy naszych wypieków.

Zdjęcia p. Marta Kulik