W tym roku szkolnym w naszym przedszkolu realizujemy nowy projekt edukacyjny „Pociąg do zdrowia” i w związku z nim przeprowadziliśmy 27 września 2019 roku pierwsze warsztaty kulinarne. Projekt edukacyjny „Pociąg do zdrowia” ma na celu rozbudzić w dzieciach ciekawość świata dzięki nowo poznanym smakom, zainteresować ich gotowaniem, próbowaniem, łączeniem różnych składników. Jednym z ważniejszych celów projektu jest również to, żeby dzieci zdawały sobie sprawę z tego, iż oprócz szybkiego jedzenia w przypadkowych barach można przyrządzić sobie prosty i bardzo smaczny posiłek. Dzisiaj – w czasach szybkiego jedzenia – musimy uczulać naszych podopiecznych na to, co jedzą i w jakich ilościach. Mimo kampanii, które dotyczą zdrowego odżywiania wielu ludzi poprzez swoją pracę i szybki tryb życia nie ma najzwyczajniej ochoty na gotowanie, czy wyszukiwanie restauracji ze zdrowym jedzeniem. Wiek przedszkolny jest czasem, kiedy dzieci najszybciej przyswajają sobie ogrom informacji, wyrabiają konkretne nawyki, korzystają z rad i doświadczeń swoich nauczycieli i rodziców. W naszym przedszkolu stawiamy na zdrowe odżywianie, dlatego pierwszymi wspólnie wykonanymi posiłkami były potrawy z warzyw i owoców. Każda grupa wykonała według własnego przepisu inne danie. Maluszki przygotowały sok z marchewki i jabłka, Średniaki wykonały surówkę z marchewki i jabłka, a Starszaki pokroiły ugotowane warzywa na sałatkę jarzynową. Podczas pracy dzieci były bardzo samodzielne i miały okazję usłyszeć od nauczycieli o wartościach odżywczych warzyw i owoców. Zajęcia kulinarne sprawiły dzieciom ogromną frajdę, a najprzyjemniejszą częścią dnia była degustacja, bo my po prostu mamy pociąg do zdrowia.
Zdjęcia p. Marta Kulik