Obserwując zapał towarzyszący dzieciom w czasie „prac kuchennych” postanowiłyśmy zorganizować warsztaty kulinarne dla przedszkolaków. Te zajęcia to fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie połączonej z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób można wspierać dziecko w poznawaniu zmysłowym i rozumieniu przez nie otaczającego go świata. W piątek 5 kwietnia 2019r. dzieci z przedszkola podjęły wyzwanie pieczenia bułeczek z ziarnem. Wspólnie z nauczycielkami przygotowały rozczyn na bułeczki, następnie wymieszały niezbędne składniki. Jakież było zdziwienie dzieci gdy po tym jak ciasto zostało odstawione na 20 min podwoiło swoją objętość , niektóre dzieci śmiały się, że to jakieś czary. Po wyrośnięciu ciasta każdy dostał porcję z której formował bułeczki i rogale. Na zakończenie dzieci posypały swoje wytwory ziarnem słonecznika i sezamu. Kiedy bułeczki były już gotowe, przełożono je do blaszek i włożono do pieca w przedszkolnej kuchni. Podczas gdy bułeczki leżakowały w piecu dzieci postanowiły zrobić masełko i twarożek. Długo ubijały śmietankę, ale opłacało się. Powstało przepyszne masełko. Twarożek też był pyszny. Dzieci dodały do niego miodu a część dzieci dodała szczypiorek. Kiedy bułeczki były już gotowe odbyła się degustacja. Świeże, chrupiące bułeczki z masłem i twarożkiem smakowały wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki. Zajęcia kulinarne bardzo dzieciom przypadły do gustu, a przy okazji dzieci nabyły umiejętność planowania i organizowania swoich działań, rozwinęły swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznały się z zasadami savoir- vivre przy stole. Wspólne przyrządzanie posiłków było również okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi.