Pieczemy bułeczki

Obserwując zapał towarzyszący dzieciom w czasie „prac kuchennych” postanowiłyśmy zorganizować warsztaty kulinarne dla przedszkolaków. Te zajęcia to fascynująca podróż do   świata   smaków,   zapachów  i  kolorów.  Dzięki  zabawie  w  gotowanie  połączonej  z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób można wspierać dziecko w  poznawaniu  zmysłowym  i  rozumieniu  przez  nie  otaczającego  go świata. W piątek 5 kwietnia 2019r. dzieci z przedszkola  podjęły wyzwanie pieczenia bułeczek  z ziarnem. Wspólnie z nauczycielkami przygotowały rozczyn na bułeczki, następnie wymieszały niezbędne składniki. Jakież było zdziwienie dzieci gdy po tym jak ciasto zostało odstawione na 20 min podwoiło swoją objętość , niektóre dzieci śmiały się, że to jakieś czary. Po wyrośnięciu ciasta każdy dostał porcję z której formował bułeczki i rogale. Na zakończenie dzieci posypały swoje wytwory ziarnem słonecznika i sezamu. Kiedy bułeczki były już gotowe, przełożono je do blaszek i włożono do pieca  w przedszkolnej kuchni.  Podczas  gdy  bułeczki  leżakowały  w  piecu  dzieci  postanowiły zrobić masełko i twarożek. Długo ubijały śmietankę, ale opłacało się. Powstało przepyszne masełko. Twarożek też był pyszny. Dzieci dodały do niego miodu a część dzieci dodała szczypiorek.  Kiedy bułeczki były już gotowe  odbyła się degustacja. Świeże, chrupiące bułeczki  z  masłem  i  twarożkiem  smakowały  wszystkim  tak  bardzo, że dzieci prosiły o dokładki. Zajęcia kulinarne bardzo dzieciom przypadły do gustu, a przy okazji dzieci nabyły umiejętność planowania i organizowania swoich działań, rozwinęły swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznały się z zasadami savoir- vivre przy stole. Wspólne przyrządzanie posiłków było również okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi.