Już kolejny rok w grupie Biedroneczek realizowany jest projekt edukacyjny „Pociąg do zdrowia” pod kierunkiem wychowawczyni p. Marty Kulik. Tak jak w poprzednich latach projekt ma na celu rozbudzić w dzieciach ciekawość poznawania nowych smaków, zainteresować ich gotowaniem, próbowaniem, łączeniem różnych składników. W tym roku odbyły się warsztaty kulinarne: z okazji Dnia Jabłka – wykonaliśmy sok z jabłek pochodzących z naszych polskich sadów oraz w listopadzie kwasiliśmy kapustę i rozmawialiśmy o walorach odżywczych kwaszonych warzyw. Dzieci z ciekawością obejrzały film z serii „Wiem, co jem”, w którym poruszony został temat, dlaczego należy jeść kwaszoną kapustę i dlaczego lepiej samemu kwasić warzywa niż kupować gotowe. W październiku poznawaliśmy piramidę zdrowego odżywiania i wspólnie wykonaliśmy pracę grupową. Jak zawsze najprzyjemniejszą częścią warsztatów była dla dzieci degustacja, na którą czekają z niecierpliwością. W grudniu planujemy wykonać pierniczki, a więc do zobaczenia na kolejnych warsztatach.