Warsztaty kulinarne w ramach projektu „Pociąg do zdrowia”

Już kolejny rok w grupie Biedroneczek realizowany jest projekt edukacyjny „Pociąg do zdrowia” pod kierunkiem wychowawczyni p. Marty Kulik. Tak jak w poprzednich latach projekt ma na celu rozbudzić w dzieciach ciekawość  poznawania nowych smaków, zainteresować ich gotowaniem, próbowaniem, łączeniem różnych składników. W tym roku odbyły się warsztaty kulinarne:  z okazji Dnia Jabłka – wykonaliśmy sok z jabłek pochodzących  z  naszych  polskich  sadów  oraz  w  listopadzie  kwasiliśmy  kapustę    i rozmawialiśmy o walorach odżywczych kwaszonych warzyw. Dzieci  z ciekawością obejrzały film z serii „Wiem, co jem”, w którym poruszony został temat, dlaczego należy jeść kwaszoną kapustę i dlaczego lepiej samemu kwasić warzywa niż kupować gotowe. W październiku poznawaliśmy piramidę zdrowego odżywiania i wspólnie wykonaliśmy pracę grupową. Jak zawsze najprzyjemniejszą częścią  warsztatów  była  dla  dzieci  degustacja, na którą czekają z niecierpliwością. W grudniu planujemy wykonać pierniczki, a więc do zobaczenia na kolejnych warsztatach.