Warsztaty kulinarne w grupie Biedroneczki

W ramach projektu edukacyjnego „Pociąg do zdrowia” w grupie Biedroneczki 29.03.2022 r. odbyły się kolejne warsztaty kulinarne, na których uczyliśmy się robić twarożek. Wszystko zaczęło się od założenia ogródka w naszej sali przedszkolnej, gdzie stworzyliśmy hodowlę cebuli. Szczypiorek, który wyrósł, posłużył nam jako dodatek do kanapek. Na zajęciach omówiliśmy rolę nabiału w odżywianiu. Przedszkolaki samodzielnie pokroiły szczypior i połączyły z nim wykonany ser.  Tak przygotowaną pastą smarowaliśmy kanapki, które bardzo smakowały dzieciom. Niektórzy byli bardzo zdziwieni, że smakuje im szczypior. Pomimo początkowej niechęci wiele dzieci udało się namówić do spróbowania nowego smaku.
 
Zdjęcia: p. Ewelina Durka, p. Marta Kulik